Voorspelbare mislukkingen

‘Angst als slechte raadgever!’

mislukking

Voorspelbare mislukkingen
Met enige regelmaat vertellen onze klanten dat er zich een situatie heeft voorgedaan, waarbij achteraf gezien, de alarmbellen duidelijk hebben gerinkeld, maar men er kennelijk voor heeft gekozen om de kop in het zand te steken en niets te doen.
Vaak vertelt ons gevoel, of onze intuïtie ons op zo’n moment eigenlijk precies wat we zouden moeten doen, maar geven we daar niet aan toe. Het gevolg: bijna voorspelbare mislukkingen!

Verantwoordelijkheid en angst
Wat er in zo’n geval aan de hand is, is dat degene(n) die in zo’n situatie de verantwoordelijkheid zou(den) moeten nemen, dit niet doet.
Dat kan om verschillende redenen zijn. Verantwoordelijkheden kunnen niet duidelijk zijn, of angst kan een rol spelen.

Als W2 Insight stimuleren we niet voor niets een klimaat binnen bedrijven en teams waarin succes en mislukkingen niet vanzelfsprekend als elkaars tegenpolen gezien worden. Wanneer je in je organisatie een cultuur stimuleert, waarin mensen de ruimte krijgen om te (durven) experimenteren, leren en resultaten met elkaar te delen, draagt dit in belangrijke mate bij aan de bloei van de organisatie. Het is daarbij belangrijk dat er oog is voor het feit dat zaken tegenwoordig vaak ingewikkeld kunnen zijn en dat mensen open staan voor kwalitatief goede feedback. Op deze manier creëer je settings voor wendbare, veerkrachtige teams  en ontwikkelt zich een optimaal zelflerend vermogen.

Ja, ik wil mijn teamsettings optimaliseren!

Neem contact met me op !

Wanneer het zo is dat verantwoordelijkheden in je organisatie niet duidelijk (genoeg) zijn, is het prioriteit om hier snel actie op te ondernemen. Zo’n situatie kost niet alleen veel stress binnen je organisatie, maar kan ook chaos en angst tot gevolg hebben. Lees daarover meer in ons artikel over systemisch werken in organisaties.

Angst verkleint je wereld
Gek genoeg lijkt het een wet van Meden en Perzen dat je voorbereid moet zijn op het feit dat je je niet op alles kunt voorbereiden. Wat je natuurlijk wel kan doen, is leren om beter om te gaan met het onverwachtse, dat je leert alert te blijven op verandering en leert die veranderingen waar nodig in te zetten. Bijvoorbeeld door kansen te spreiden, of niet vast te blijven houden aan de oplossingen en ideeën van het eerste uur, maar verder te kijken. Angst is daarbij een slechte raadgever. Uit onderzoek én vooral veel ervaring blijkt dat het een belangrijke factor is die maakt dat mensen niet reflecteren, geen afstand kunnen nemen of in scenario’s kunnen denken. Angst verkleint je wereld, zorgt dat je je vastklampt aan wat je al weet en kent en is daarom een blokkade voor innovatie of een reden om de kop in het zand te steken. En als een struisvogel er al raar uit ziet met de kop in het zand, stel je dan eens voor hoe dat eruit ziet wanneer een mens dat zou doen.

Angst in twee delen
Deze angst bestaat vaak uit twee delen. Als eerste is er de angst om iets dat zou kunnen mislukken überhaupt uit te proberen.
Daarnaast is er de angst om te praten over iets dat fout gaat of is gegaan. Is falen echter eigenlijk wel zo verschrikkelijk is als we denken? Is het niet veel erger om niets te doen en af te stevenen op de voorspelbare mislukkingen?
De leidinggevende die zijn verantwoordelijkheid kent én neemt is ervan overtuigd dat falen niet de proeve van ONbekwaamheid is die we er nu zo vaak aan toekennen, maar slechts een poging die anders heeft uitgepakt als gepland . En juist die onderzoekende en ondernemende houding is zo belangrijk om samen met je team met visie te navigeren richting die stip op de horizon.

F.A.I.L
De angst om te falen, die grote blokkade richting innovatie en een lerende organisatie, is iets dat aangepakt moet worden. Wanneer we afspreken om falen met z’n allen anders bekijken, veranderen we zo ook het speelveld. FAIL kun je bijvoorbeeld ook invullen als First Attempt In Learning. Als je in een complexe wereld iets nieuws probeert en dat mislukt vervolgens, dan is dat niet iets dat we mensen aan moeten rekenen. In plaats daarvan zouden we gemeenschappelijk moeten leren van de gemaakte fouten en dankbaar zijn voor de ervaring.

Heb jij als leidinggevende ook al eens één of meer van deze voorspelbare mislukkingen meegemaakt in je dagelijkse praktijk, maak je ze nog stééds mee of wil je ze voortaan voorkomen?

Daag ons uit voor onze ‘Optimizer’: een gesprek waarin we je helpen je teamsettings te optimaliseren!

Ja, ik wil mijn teamsettings optimaliseren!

Ik daag jullie uit voor een 'optimizer' !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven