Verzuim versus Vitaliteit
Herken jij ook dat jijzelf of je medewerkers nauwelijks tussendoor pauzeren, geen break nemen en maar doorgaan met werken? Dat ze de boterham “uit de lade” eten en zich geen moment rust gunnen?
Merk je ook dat dan vermoeidheid onvermijdelijk toeslaat en soms zelfs kostbare fouten worden gemaakt?
Zeker aan het einde van het jaar komen wij dat in ieder geval regelmatig bij onze klanten tegen.
Reorganisatie
Steeds meer mensen ervaren zelf een hoge werkdruk of ervaren negatieve gevolgen van een te hoge werkdruk van hun collega’s.
In de afgelopen jaren hebben tevens veel organisaties reorganisaties doorgevoerd. Dit betekent in de praktijk geregeld dat er met minder medewerkers hetzelfde werk verzet moet worden.
Het doel van een reorganisatie is vaak een efficiency verbetering en het automatiseren of herstructureren van werkprocessen. Door bijvoorbeeld computerprogramma’s vallen bepaalde taken weg waardoor er minder personeel nodig is.
In de praktijk lopen dit soort veranderprocessen echter zelden vlekkeloos: de nieuwe werkprocessen worden overhaast en of onvolledig ingevoerd, lopen tóch niet zoals van tevoren bedacht was of medewerkers moeten wennen aan het nieuwe werkproces en uitzoeken hoe het nieuwe systeem nu werkt. Er bouwt zich hierdoor nog eens extra werkdruk op alvorens men een verlichting in het werk ervaart.
Werkdruk
Werkdruk is iets persoonlijks. De ene persoon ervaart het als prettig en heeft het nodig om goed te kunnen presteren, maar de ander ligt het als een zware steen op de maag. Bij werkdruk gaat het vooral om beleving.
Hoe iemand vervolgens met deze werkdruk omgaat, hangt voor een belangrijk deel af van hoe deze persoon zelf in balans is. Hoe vitaal en dus veerkrachtig is hij of zij?
Daarmee raken we meteen een belangrijk punt: wat verstaan we onder Vitaliteit?
Vitaliteit
Vitaliteit is een veelomvattend begrip en bestaat uit een aantal essentiële onderdelen die samen bepalen hoe veerkrachtig je als persoon bent:
- Goede voeding,
- Voldoende beweging,
- Het nemen van regelmatige herstelmomenten,
- Positief denken,een goede mindset hebben,
- Het hebben van ondersteunende relaties en
- Zingeving, oftewel leven en werken vanuit je passie.
Iemands leefstijl bepaalt voor een heel groot deel hoe iemand in zijn of haar vel zit. Zowel privé als op het werk.
Door leefstijl als een gezamenlijke verantwoordelijkheid te zien, kun je als leidinggevende je medewerkers bewust maken van hun leefstijl door hen bepaalde handvatten aan te reiken. En ook hier geldt: goed voorbeeld doet goed volgen!
Op het gebied van Vitaliteit zijn er voor organisaties heel veel mogelijkheden en oplossingen waarin we je als W2 Insight, in samenwerking met een vitaliteitscoach van Relaxatwork, graag ondersteunen en adviseren.
Ja, ik wil vitale medewerkers!Take a break
Iets heel eenvoudigs als het nemen van een goede break bevordert niet alleen de productiviteit van medewerkers, maar ook hun vitaliteit en zo kan er met kleine aanpassingen al veel winst behaald worden.
Het is ongelooflijk hoe door het aanbieden van deze gezonde break, het verzuim daalt. Met deze eenvoudige handeling draag je tevens bij aan een vitalere en productievere medewerker!
Wil je nog meer manieren die je helpen om het verzuim van medewerkers substantieel naar beneden te krijgen? Lees dan ook dit blog hierover nog eens.
Belangrijk?
- Een lager ziekteverzuim?
- Gemotiveerde en productieve medewerkers?
- Minder (kostbare) fouten?
- Bepaalde werkgerelateerde klachten preventief voorkomen?
Zjn bovenstaande aspecten voor jou als CEO of manager belangrijk? Weet dan dat er een scala aan (eenvoudige) mogelijkheden is waarmee je medewerkers lang en duurzaam inzetbaar blijven voor de organisatie! Wil je hierover meer weten, klik dan op de button en maak heel eenvoudig een vrijblijvende afspraak.
Onderweg naar een vitaal 2018!
Dit artikel is een bewerking van een blog van Evelyn Beenders van Relaxatwork en met toestemming gebruikt.