Neem je leven in de hand, anders doet een ander dat.

De regie kwijt?

We hebben allemaal wel een ervaring in ons leven dat we als ondernemer, werknemer, ouder of partner de regie volledig kwijt zijn geraakt. Achteraf is dit tevens een belangrijke eye-opener. Dergelijke zaken ervaren we allemaal anders en op onze eigen manier.  

leven

Recent sprak ik een andere ondernemer met een inspirerend verhaal en dito boodschap. Dermate inspirerend dat ik haar, Sandra Dobbelsteen, gevraagd heb deze gastblog te schrijven.

Triggert Sandra’s verhaal je en wil je voor jezelf een duidelijke en nieuwe koers inslaan of je huidige verdiepen, dan is de workshop ‘Strategie met Ballen’ wellicht iets voor jou. Ontdek jouw ‘Purpose’ voor een vitaal leven en ontvang de tools om hierin de juiste keuzes te maken. Elders op de site lees je meer over deze krachtige én eenvoudige methodiek.   

Sandra aan het woord

Mijn naam is Sandra Dobbelsteen. Voor mij kwam deze ervaring, als ondernemer ook in de vorm van een burn-out. 2 jonge kinderen, teveel ballen hoog houden, de bekende duizendpoot, weinig slaap en een werkdruk die behoorlijk hoog was. Je kent het wel.

Dan valt er even niets meer te kiezen. Ik kon maar één ding en dat was mijn leven te veranderen. Ik moest mijn vitaliteit naar een hoger niveau brengen, de regie weer in eigen hand nemen. Dat heb ik gedaan, met pijn en tegenslagen. En het is me uiteindelijk gelukt!

Bij mij ontstond ook de vraag: “Zijn we ons als ondernemer wel voldoende bewust wat er gebeurt en wat de risico’s zijn wanneer ons leven niet in balans is?”

vitaal

De harde werkelijkheid

Een burn-out krijgen of ziek worden komt ons als ondernemer nooit goed uit. En de risico’s die we dan lopen zijn vaak niet te overzien. Naast ondernemer ben ik nl. ook al 25 jaar voor een aantal dagen per maand oncologie verpleegkundige. Ik zie de ondernemer dus ook in het ziekenhuisbed.

Ik schrijf deze gastblog natuurlijk niet om angst te zaaien, maar wel om je te wijzen op de extra stressfactor die meteen om de hoek komt kijken wanneer jij ziek wordt, nl; het gevoel en de noodzaak om de zaak draaiende te houden. Dit maakt focussen op behandeling en/of herstel extra lastig.

Herken je bijvoorbeeld uitspraken als: “Ik wil graag mijn behandeling op vrijdag. Dan hoop ik maandag weer aan het werk te gaan”. of “Ik kan niet ziek zijn omdat ik geld moet verdienen”?

Ik ben daarvan écht geschrokken. Het leven, en in sommige gevallen dus ook jouw onderneming, kan gewoon stil komen te staan als je (ernstig) ziek wordt.

Waarom deel ik dit met jullie?

Omdat ik, met mijn kennis en ervaring, weet hoe belangrijk het is om preventief aan de slag te gaan zodat jij als ondernemer NU de juiste (preventieve) keuzes maakt!

Stel dat jij nu in dat ziekenhuisbed terecht komt, heb jij er dan alles aan gedaan wat binnen jouw macht ligt om dit te voorkomen? Is er iemand die jouw werk over kan nemen? En wat gaat dat kosten?

Drijvende kracht

Het is misschien niet het prettigste onderwerp om over na te denken, wel een heel belangrijk!  Je bent en blijft de drijvende kracht achter jouw bedrijf. Of jij nu een ZZP-er bent of een ondernemer met medewerkers in dienst. De mate waarin je gezond, vitaal en fit bent bepaalt hoe gelukkig je leeft en hoe goed jij jouw business kunt leiden.

Enkele tips

  1. Communiceer binnen je gezin over wat er speelt binnen je business. Dit geeft rust en creëert een omgeving die achter je staat.
  2. Zorg voor iemand naast je die jou scherp houdt en waar jij goed mee kunt sparren.
  3. Doe waar jij goed in bent en delegeer andere taken. Dit verlaagt je werkdruk.
  4. Zorg dat je van betekenis bent en weet wat jouw purpose is. Wat drijft jou in de positieve zin?
  5. Neem jezelf niet altijd serieus en relax. Daar wordt jouw omgeving ook blij van 😊.
  6. Neem mensen aan die beter zijn dan jij. Werk aan jouw business i.p.v. erin te verdrinken.
  7. Bij hard werken hoort ook hard rusten. We vergeten te vaak te ontspannen en voldoende te slapen.
  8. Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
  9. Tot slot een open deur: eet gezond, ga matig om met alcohol en koolhydraten. Zorg er ook voor dat je voldoende voedingstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Gebruik zo nodig supplementen.
passie

Eigen verantwoordelijkheid!

Wat houdt eigen verantwoordelijkheid precies in?

-Het betekent dat jij jezelf verantwoordelijk houdt voor alles wat je denkt doet of zegt.

-Geen vinger meer naar anderen wijzen ( “het komt door …”) en geen excuses meer gebruiken ( Ik heb het nu te druk” etc.).

-Dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen leven en weet dat JIJ degene bent die je brengt waar jij naartoe wilt en niemand anders.

Besef, elke dag opnieuw, dat jouw geluk je eigen verantwoordelijkheid is. Verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen leven is soms moeilijk. Het vraagt echter alleen wat wilskracht en is tevens het kostbaarste dat je jezelf kunt geven. Jij leeft voor jezelf, niet alleen voor anderen.

Purpose

Mijn eigen purpose heb ik gevonden door andere ondernemers te gaan ondersteunen met mijn bedrijf Vital Five Your Life. Ik weet namelijk als ervaringsdeskundige hoeveel het mensen oplevert om de verandering in gang te zetten naar een vitaal en gezond ondernemerschap met de juiste focus. Bedrijf en leven zijn immers onlosmakelijke met elkaar verbonden!

Dank je dat ik dit met je mocht delen! Ik wens je heel veel passie, vitaliteit en focus toe.

Op jouw vitaal leiderschap!

Sandra Dobbelsteen

focus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven