Leiderschap is gewoon een mindset!

Van ‘Volger’ naar ‘Leider’ met behulp van je brein?

Iedereen kan veranderen! Punt.

We leren en ontdekken iedere dag meer over onze hersenen. Zo weten we al dat onze hersenen 2% van ons lichaamsgewicht zijn, dat 20% van onze energie naar onze hersenen gaat en dat onze hersenen een netwerk van verbindingen zijn van 86 miljard hersencellen.
Gelukkig is ons brein neuroplastisch: dat betekent dat iedereen kan veranderen! Oude verbindingen kunnen vervagen door ze minder te gebruiken en we kunnen nieuwe verbindingen creëren door nieuwe dingen aan te leren.

Ons brein bestaat uit drie delen die op een geprogrammeerde manier met elkaar samenwerken. Dit gebeurt onbewust en grotendeels emotioneel gedreven. Dat zijn onze gewoontes. Hierdoor reageren we op drie manieren: onbewust, emotioneel gedreven en geprogrammeerd. In het kort; onze mindset.
Dat betekent dus ook dat leiderschap in ieder mens een mindset is!

Persoonlijke effectiviteit
Wat betekent dat dan voor onze persoonlijke effectiviteit?
Onze prefrontale cortex (vanaf nu: ons leiderschapsbrein) is het voorste deel van onze hersenen. Het is cruciaal voor leiderschap en onder andere nodig voor planning, creativiteit, nadenken, problemen oplossen en het focussen van onze aandacht. Ons kortetermijngeheugen zit daar ook en we hebben dit deel ook nodig voor het remmen van emoties en impulsen.
Een belangrijk nadeel is, dat ons leiderschapsbrein snel uitgeput is.

7 tips
Wil je je leiderschapsbrein zo optimaal mogelijk gebruiken, oftewel je persoonlijke effectiviteit optimaal inregelen, dan kun je een aantal dingen doen:

  • Stop met multitasken. Sommige mensen zijn er trots op dat ze dat kunnen, maar je leiderschapsbrein raakt er snel van uitgeput.
  • Bouw regelmatig korte en langere pauzes in. Op deze manier geef je je leiderschapsbrein de gelegenheid om zich weer op te laden.
  • Doe korte dutjes (‘Powernaps’).
  • Houd je leiderschapsbrein zo leeg mogelijk. (Maak lijstjes en schrijf dingen op, zodat je ze niet in je korte termijn geheugen hoeft te bewaren.)
  • Doe complexere taken als je uitgerust bent.
  • Behoud het overzicht.
  • Zorg voor focus.
brein

Leider of Volger?
Bovenstaande zaken helpen ons om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Persoonlijk leiderschap met ons brein in gedachten betekent de vaardigheid om jezelf (= je eigen brein) te leiden, zodat je in overeenstemming met jouw waarden denkt, voelt en handelt;  je interne Leider.
Naast een interne Leider kennen we een interne Volger.
Wanneer we alleen maar reageren (= onbewust, emotioneel gedreven en geprogrammeerd) dan hebben we te maken met onze interne Volger.

Het verschil tussen de interne Leider en de interne Volger voel je direct!
De mindset van de interne Leider kenmerkt zich door:
-Kracht,
-Wijsheid,
-Eigen verantwoordelijkheid,
-Actief handelen en
-Creativiteit.

De mindset van de Volger door:
-Macht,
-Emotie,
-Slachtofferschap,
-Reageren en
-Routinematig handelen.

En nu JIJ!
Schrik niet, maar veel mensen zitten voor maar liefst 99% in de rol van de Volger!
Méér acteren en minder reageren. De aandacht richten op jezelf, bewust worden van je eigen (denk)processen en oud (volgers)gedrag loslaten; dat is waar het om gaat bij het ontwikkelen van je Leiderschap!

Er is natuurlijk nog heel veel meer over deze materie te vertellen. We doen dat ook graag.
Ben jij nieuwsgierig geworden en wil jij graag weten hoe je de interne Leider bij jezelf, je collega’s en je medewerkers activeert? Neem dan contact met ons op en we vertellen je er  alles over!

Een reactie op “Leiderschap is gewoon een mindset!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven