Zo voorkom je 70% van je verzuim!

Voor ondernemers of leidinggevenden is ieder verzuim problematisch, vooral langdurig verzuim.

Enkele indringende cijfers
Afgelopen jaar waren er volgens het CBS in Nederland 765.000 langdurige ziekmeldingen (≥ 6 weken). Het betrof hier 9% van de beroepsbevolking. In ‘slechts’ 30 % van deze langdurige ziekmeldingen was er sprake van verzuim met een duidelijk medische reden.
Dit betekent dus dat bij ruim 535.000 situaties er andere zaken aan de orde waren als zuiver een medische oorzaak!

Is daar dan echt niets aan te doen?
Zeker wel!

Verborgen factoren
Bij ziekmeldingen spelen dus frequent andere factoren een rol dan uitsluitend medische. Maar wat zijn die dan en hoe kom je erachter?

In dit artikel krijg je drie tips over hoe je verzuim kunt voorkomen.
Aan het eind van dit artikel krijg je nog een extra waardevolle tool!

Vier pijlers van je leven *                           
Medewerkers zijn mensen en het leven van IEDER mens is gebaseerd op vier pijlers die voor balans zorgen. Niet elke pijler hoeft telkens even sterk te zijn. Wanneer één of meerdere pijlers echter langere tijd onstabiel zijn, slaan we als mens aan het ‘wankelen’. Dit ‘wankelen’ gebeurt natuurlijk ook op het werk met als mogelijk gevolgen en verzuim.

Pijler 1: Werk en Financiën
Hoe stevig deze pijler is hangt af van de antwoorden op o.a. vragen als:

 • Ervaar je motivatie, uitdaging en voldoening in je werk?
 • Hoe is de relatie met collega’s en leidinggevenden?
 • Is er een goede verhouding in Werk en Privé?
 • Hoe groot is de impact van andere aandachtsgebieden, bijvoorbeeld mantelzorg
 • Hoe goed is de financiële situatie? Zijn financiële zorgen of schulden?

Pijler 2: Familie en Sociale contacten
Deze pijler wordt bepaald door de kwaliteit van de relaties van mensen met anderen zoals in

 • Relatie en huwelijk.
 • De band met ouders, kinderen en familieleden.
 • Vrienden, kennissen
 • Verenigingsleven.

Pijler 3: Gezondheid en conditie
Gezondheid is giga belangrijk. Denk bij deze pijler aan:

 • Een gezond voedingspatroon
 • Fitheid, lichamelijke conditie, lichamelijke en geestelijke gezondheid
 • Stress en stressbeleving
 • Verslaving, roken.

Pijler 4: Bewustzijn en cultuur
Een pijler die het spirituele vlak bestrijkt samen met duidelijk aanwezig zijn van:

 • Persoonlijke levensvisie en waarden die houvast bieden.
 • Zingeving.
 • Vertrouwen in de toekomst
 • ‘Gelukkig zijn’

Actie – Reactie

Wat mensen zeggen en doen is niet zo interessant. Het is wél interessant waaróm ze iets doen of iets zeggen

We hebben het al vaak gezegd. Het gedrag van mensen heeft altijd een diepere oorzaak. Zo dus ook verzuim. Kijk nog maar eens naar wat de vier pijlers vertegenwoordigen en zie hoeveel factoren er voor je medewerkers kunnen zijn om langdurig uit de running te raken zonder dat dit iets met hun job te maken hoeft te hebben.

Sec reageren op langdurig verzuim heeft weinig zin. In tegendeel; in 70% van de gevallen heb je misschien zelfs de boot al gemist.

“Voorkomen is beter dan genezen”.

3 TIPS om langdurig verzuim vóór te zijn:

Tip 1   Praat geregeld met je mensen en probeer een beeld te krijgen van de sterkte van de vier pijlers in hun leven. Dit is dus geen eenmalige actie. Mensen vertellen je alleen over problemen en situaties wanneer er echte belangstelling is van jouw kant en wanneer ze je vertrouwen. Belangrijk hierbij; kom niet met je eigen oordelen of ‘goede raad’. Het gaat niet om jou maar om je medewerkers. Toon belangstelling voor HUN leven en laat hen hun verhaal vertellen (download je gesprekstool).

‘Beleving’ is belangrijker dan feiten.
Iedereen reageert anders op zaken. De ene medewerker ligt er niet wakker van dat hij € 1.000,- rood staat bij de bank. Voor de ander is dit een reden voor slapeloze nachten.

Functioneringsgesprekken vervullen een belangrijke rol. Check en bespreek de wensen behoeftes en ook belemmeringen die je medewerkers ervaren m.b.t. hun job en hun functioneren. Is er ontevredenheid die opgelost kan worden?

Tip 2   Observeer je medewerkers en kijk hoe ze samenwerken met hun collega’s.
Veel verzuim ontstaat door onderlinge rivaliteit, afgunst of zelfs agressie. Pestgedrag maakt gemiddeld 6% uit van alle langdurige verzuim!

Het vraagt enige oefening maar observeer eens hoe collega’s ten opzichte van elkaar staan. Het is vrij eenvoudig te constateren wanneer medewerkers zich tijdens de lunch afzijdig houden van hun collega’s of gezelschap op andere manieren mijden.

Tip 3   Manage verwachtingen van jezelf en van je medewerkers.

“Assumptions are the mother of all screw-ups”

Verwachtingen die gekoesterd worden door de één maar niet worden gehonoreerd door de ander, zijn een voortdurende veroorzaker van stress en blokkades in relaties en communicatie.

Het hebben van verwachtingen is een onbewust proces bij ons allemaal. Als mens gaan we als vanzelf uit van wat wij zélf bijvoorbeeld goed, fout, gewenst, of ‘normaal’ vinden.
Kun je je voorstellen wat er kan gebeuren als een medewerker een compliment van jou verwacht maar dit niet krijgt? Het kan bij deze medewerker bijvoorbeeld tot een scenario gaan leiden met gedachtes dat JIJ hem niet goed vindt of dat JIJ een hekel aan hem hebt. Als dit scenario maar genoeg impact op die persoon heeft, gaat het op den duur een eigen leven leiden en voor allerlei rampgedachten zorgen. Verzuim gegarandeerd!

Verwachtingen managen doe je door ze uit te spreken aan degene naar wie ze je hebt. Doe dat consequent als leidinggevende en stimuleer het uitspreken van verwachtingen voortdurend bij je medewerkers!

We weten het; verwachting management is gewoon lastig…

Plan daarom nu gewoon een 15 minuten gesprek hierover met ons in!

Werk aan de winkel
Ook al heb je op dit moment 0% verzuim in je team of je organisatie, Gevaar hiervoor ligt altijd op de loer. Begin dus vandaag nog met het implementeren van onze tips!

Extra Tool!
Omdat wij als W2 Insight geloven dat goede verzuimpreventie veel menselijke drama bespaart, helpen we je ook nog met een gesprekstool, een lijst van mogelijke vragen die je in je gesprekken kunt gebruiken. Deze lijst kun je nu tijdelijk hier downloaden.

Gerichte aanpak en ondersteuning? Wil je meteen aan de slag met een op maat gemaakt programma om langdurig verzuim binnen jouw organisatie positief en structureel aan te pakken? Dan is ons programma: ‘Terug naar 0% verzuim iets voor jou!

meer informatie over dit programma >>
 • uit: Model van Von Münchhausen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven