Nieuw Leiderschap

Moeiteloos leiderschap.

Moeiteloos leiderschap is een term die vaak wordt gebruikt. Ik vraag me soms af of moeiteloos leiderschap wel mogelijk is. Leiderschap is namelijk hard werken. Leiderschap betekent verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en kijken naar waar het beter kan of anders moet. Het betekent ook dat je voortdurend oog hebt voor je omgeving, je medewerkers en je collega’s.

Leiderschap betekent vooroplopen, steeds op het juiste moment de juiste dingen doen en vooral niet op de automatische piloot gaan of in je comfort zone blijven zitten.

Wanneer (goed) leiderschap belangrijk voor je is, zul je voortdurend je hoofd boven het maaiveld moeten uitsteken.

Eigenlijk helemaal niet zo moeiteloos dus.

Lui leiderschap?

Ik weet niet jij dat ziet maar wanneer ik erover nadenk, dan vertaal ik ‘moeiteloos’ ook wel met ‘lui’ zijn. ‘Lui’ in de betekenis dan van ‘Afkerig van inspanning’.

Voor mijn gevoel zitten we dan een beetje dichter bij de kern want leiderschap zou eigenlijk geen hard werken of een inspanning van je hoeven te vragen toch?

‘Lui leiderschap’ dus. Hoe klinkt dat?

leiderschap

Tegen de stroom in.

Wanneer merk je bij jezelf dat leiderschap hard werken en beslist niet moeiteloos is?

Precies; wanneer je voortdurend vanuit frustratie of onmacht bezig bent met het reageren op omstandigheden die je tegenwerken of belemmeren in je leven en je werk. Je merkt het ook wanneer oude patronen plots opspelen of je geconfronteerd wordt met zaken die je als een persoonlijke tekortkoming ziet.

Leiderschap is gewoon altijd lastig wanneer je voor je gevoel tegen de stroom in roeit in plaats van gewoon lekker in de Flow te zijn.

leiderschap

Hoe dan wel?

Leiderschap begint bij jezelf. Wanneer je stevig in je eigen schoenen staat, ben je méér in balans en minder gevoelig voor (negatieve) invloeden uit je omgeving.

Je eigen schoenen en niet die van anderen!

Je zult je misschien afvragen; “wat zijn die ‘schoenen’ dan en hoe trek ik die aan?”

Het antwoord op deze vraag stond al in de oudheid gegraveerd op de tempel van het Orakel in Delphi: “Ken uzelf”.

Wanneer je weet wie je in de kern bent en wanneer je authentiek bent, zit je meteen bij je echte passie en bevlogenheid. Je kent ook je (beperkende) overtuigingen, angsten en twijfels.

Op dat moment weet je ook waar je echte ‘kracht’ en leiderschap zit.

Jij

De ontdekkingstocht naar jezelf is wellicht de mooiste tocht die je kunt maken. Het is een tocht die ook je hele leven duurt. Je weet steeds meer wat van jou is en wat van de ander. Je gaat ‘staan’ voor jezelf en wat voor jou belangrijk is.

Het is echter geen gemakkelijke tocht want je komt jezelf ook in al je facetten tegen.

Samengevat

Alleen wanneer je jezelf van top tot teen wilt leren kennen, kun je daadwerkelijk de stap naar een zo moeiteloos mogelijk leiderschap zetten. Je zit jezelf namelijk niet meer in de weg. Je weet waar je voor staat en accepteert jezelf voor wie je echt bent.

Jouw nieuwe leiderschap heeft ook altijd impact op anderen. Voor de mensen die aan jou toevertrouwd zijn, betekent dit dat ook zij zich uitgedaagd gaan voelen om op zoek te gaan naar hun eigen authenticiteit en verantwoordelijkheid.

Stel je eens het gevoel voor dat je krijgt wanneer dit in jouw leven de dagelijkse gang van zaken gaat worden!

groei

Next level leiderschap

De partners van W2 Insight hebben voor jou een gloednieuw leiderschapsprogramma ontwikkeld dat start in het najaar van 2022.

In dit programma, ‘Lead the way you love’, nemen we je mee op een boeiende reis die je leiderschap naar een volgend niveau tilt en je o.a. het volgende gaat brengen:

  • Je weet wie je (als mens en als leider) echt bent en wie je als leider ook echt wilt zijn. Je leert ook wat je schaduwkanten zijn en hoe daarmee om te gaan.
  • Je ontwikkelt je communicatie en empathie zodanig dat je in elke situatie je teamleden ook echt ‘bereikt’.
  • Je hebt balans gevonden tussen je authenticiteit en je autoriteit.

Wil je meer weten, lees dan hier verder en boek meteen een afspraak voor een informatief gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven