Lekker samen werken 3

In ons vorige artikelen met de naam ‘lekker samen – werken’ zijn er al een aantal tools voorbij gekomen om de gevolgen van Corona op onze manier van werken gemakkelijker te maken.

Een nieuwe (online) manier van werken zal zeker gaan ontstaan. Daarom is het ook essentieel dat we een andere mindset gaan ontwikkelen om gemakkelijker met deze veranderingen om te gaan.

Met dit laatste artikel in deze reeks willen je hierbij helpen. Lekker samen – werken dus!

Thuis; de nieuwe werkplek

Met thuiswerken blijkt het verleidelijk om je werkstructuur los te laten. Je hoeft immer niet meer om 8.30u achter je bureau te zitten. Echter juist een structuur zorgt voor houvast en overzicht. Het is tevens gemakkelijker om de balans tussen privé en werk te behouden.

Maak daarom voor jezelf een structuur en routine voor thuiswerken. Start je dag op het tijdstip waarop je normaal begint. Maak een dag- en een weekplanning. Plan tot slot je lunchpauzes en vooral het moment waarop je aan het einde van de werkdag virtueel ‘de deur achter je dichttrekt’

Het spreekt voor zich dat een prettige werkplek bevorderend werkt. We weten ook uit de praktijk dat dit vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Neem daarom serieus de moeite om uit te vinden welke mogelijkheden je hebt om dat te realiseren en vraag bijvoorbeeld collega’s hoe zij dat gedaan hebben. Een plek waar je je prettig voelt en waar je geconcentreerd kunt werken, motiveert om lekker aan de slag te blijven.

Dan nog iets; bij je thuis lopen wellicht ook huisgenoten en huisdieren rond. Laat je collega’s ook eens met hem kennismaken. Dat geeft meteen een vertrouwd beeld (en de nodige hilariteit) bij de anderen wanneer bijvoorbeeld de kat weer eens voor je webcam langs loopt.

Online tools, gebruik ze!

Er zijn veel handige online tools of geautomatiseerde hulpmiddelen om bijvoorbeeld documenten te delen of handtekeningen digitaal te kunnen zetten. Wanneer je nog geen online teamagenda hebt, maak die dan meteen. Denk ook eens aan mogelijkheden om snel antwoorden te krijgen met bijvoorbeeld Instant messaging of een groepsapp.

Speciaal voor leidinggevenden

Neem regelmatig telefonisch of online contact met je medewerkers op
Vraag hoe het met ze gaat en hoe ze zich voelen. Vraag of er zaken zijn die ze nodig hebben of waar je behoefte aan hebben. Hebben ze de juiste faciliteiten om thuis te werken?

Onderzoek of je mensen behoefte aan persoonlijke begeleiding om goed om te kunnen gaan met de (privé) uitdagingen van het thuiswerken? Zo ja, vind dan een partij die online coaching aanbiedt. Het werkt ongelooflijk goed wanneer mensen gewoon even hun hart kunnen luchten.

Blijf gefocust op het realiseren van afgesproken teamdoelstellingen. Hetzelfde geldt voor de individuele afspraken die je met je medewerkers hebt gemaakt. Een belangrijk punt dat we bij W2 Insight bespeuren tijdens onze coachingen is dat de medewerkers eigenlijk niet meer goed weten wat nu van hen verwacht wordt. Dat geeft een gevoel van onduidelijkheid, creëert onzekerheid en werkt negatief op betrokkenheid en vooral verbondenheid.

Nu medewerkers méér zelf bepalen wanneer en hoe ze werken, kun je als leidinggevende soms het gevoel krijgen dat je de controle verliest. Geef dus juist nu goed aan wat van je mensen verwacht en luister naar wat je mensen van jou verwachten. Maak hierover samen voortdurend heldere en concrete afspraken. Leidinggeven vanuit duidelijkheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen werkt beter dan leidinggeven vanuit controle. Lekker samen werken begint bij ieder van ons, dus ook bij jou!

Eigenaarschap

Welke tool of manieren je ook gebruikt in deze nieuwe tijd van gemakkelijker lekker samen werken. Weet dat het succes ervan staat of valt met jouw eigenaarschap; jouw persoonlijk leiderschap. Hierbij is het voldoende wanneer jij de verantwoordelijkheid neemt voor zaken die op jouw bordje liggen én voor de zaken die jij bewust op je bordje wilt leggen. Evalueer uitsluitend je eigen gedrag en niet dat van anderen. Een mooi artikel hierover is dat van de Dramadriehoek. Lees het nog eens en je weet wat we bedoelen.

Misschien dat dit plaatje je hierbij nog verder helpt:

Deel jouw tips!

Ook deze tips zijn wederom geen ‘hogere wiskunde’. Het zijn manieren waarmee je weer bewust wordt van alle mogelijkheden die je ter beschikking staan. Ga er dus gewoon lekker mee aan de slag en deel je ervaringen als reactie hieronder.

Heb je zélf tips voor meer ‘lekker samen – werken’ tijdens deze verandering van tijden? Deel die dan ook. De leukste reacties krijgen van ons een gesigneerd boek van Jaap Bressers, “Waar een wiel is, is een weg”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven