Lekker samen – werken! 2

Volop veranderingen

In ons vorige artikel: ‘lekker samen – werken’ hebben we het er al over gehad dat we niet meer in een tijd van veranderingen zitten, maar in een verandering van tijden. We zijn anders moeten gaan leven en werken met alle gevolgen van dien voor onze sociale contacten en collegiale samenwerking.

Omdat een nieuwe (online) manier werken een permanent karakter lijkt te krijgen, zijn we gestart met een aantal artikelen met tips om het plezier je job te behouden. Lekker samen – werken dus!

In dit artikel 4 nieuwe tips!

Zorg voor helder Verwachtingsmanagement

‘Assumption is the mother of all screw ups’

Het is al lastig genoeg om duidelijk aan te geven wat je van anderen verwacht wanneer je je collega’s dagelijks ziet. Helemaal lastig wordt het in situaties van online en op afstand werken. Zorg er daarom voor dat je steeds duidelijk met elkaar bespreekt wat je van elkaar kunt verwachten. Maak het tot een vast punt van jullie online overleg om naar elkaar uit te spreken welke verwachtingen er leven en maak hier vervolgens afspraken over.

Voorkom dat dit soort uitspraken niet meer voorkomen:

  • “Oh, maar we wilden toch juist …
  • “Ik dacht ….”
  • “Maar ik had begrepen….”
  • “Uhh, maar jij weet toch dat, …”
  • “Ik was er juist van uitgegaan dat ….”
  • “Nee, jij zou toch … “
  • “Ik dacht dat we iets anders hadden afgesproken”
  • “Omdat we dat normaal ook doen, heb ik maar …..”

‘To Assume’ leidt als je niet oppast snel tot ‘Making a ASS of U and ME.

Kijk eens naar dit filmfragment

Informele ontmoetingen

De dagelijkse onderonsjes bij de koffieautomaat en de vaste vrijdagmiddagborrel zijn (voorlopig) verdwenen. Zorg ervoor dat je met elkaar deze belangrijke momenten ook online blijft houden. Je kunt hier tal van creatieve invullingen aan geven. Als voorbeeld geven we een online borrel, -lunch, -koffiemoment maar ook online games of quizzen. Wil je helemaal interactief gaan, bedenk dan challenges (Wie zet de meeste stappen in een week?) of organiseer door en voor elkaar activiteiten waaraan iedereen vrijwillig kan meedoen. Denk hier bijvoorbeeld aan workshops, kookdemonstraties of demo’s.

Een ander belangrijke mogelijkheid ligt hier in het samen ‘vieren’. Vier SAMEN persoonlijke successen, teamsuccessen, jubilea en natuurlijk verjaardagen.

Delen is vermenigvuldigen!

Maak er een gewoonte van om kennis, ervaringen en interessante documenten te delen en toegankelijk te maken voor collega’s. Houd elkaar op de hoogte van de voortgang van projecten of de ontwikkelingen in je vak. Organiseer kennislunches, maak samen een overzicht van de in je team aanwezige kennis en expertises of deel met anderen hoe jij omgaat met bijvoorbeeld de ‘thuiswerkstress’.

samen-werken

Maak zoveel mogelijk de informatie toegankelijk voor wie het wellicht interessant is door het in ‘De Cloud’ te zetten. Dit laatste maakt het ook gemakkelijk om samen aan documenten te werken.

Bij dit onderdeel is ook het goed omgaan met feedback van belang. Vraag je collega’s om feedback. Geef  goede feedback aan anderen.

Wie goed doet, goed ontmoet

Misschien een tip die je niet verwacht. Wanneer jij je een beetje ‘down’ voelt, maak dan iemand anders happy. Iemand anders blij maken zorgt er namelijk voor dat ons eigen brein Endorfines gaat aanmaken. Endorfines zijn hét middel tegen stress en een depressief gevoel.

Zet gewoon in je agenda wanneer je dergelijke acties gaat doen. Leuke tips vind je bijvoorbeeld op de sites van het Oranjefonds en eenkleingebaar.nu

samen - werken

Deel jouw tips!

Ook deze tips zijn wederom geen ‘hogere wiskunde’. Integendeel, het zijn praktische tips met een hoog ‘doe’ gehalte. Ga er dus gewoon lekker mee aan de slag en deel je ervaringen als reactie hieronder.

Heb je zélf tips voor meer ‘lekker samen – werken’ tijdens deze verandering van tijden? Deel die dan ook. De leukste reacties krijgen van ons een gesigneerd boek van Jaap Bressers, “Waar een wiel is, is een weg”.

jaap bressers

Hou je haaks, pas goed op jezelf en zorg goed voor anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven