We leren allemaal dat communicatie uit drie delen bestaat: woorden, toon en lichaamstaal. Onderzoekers als Albert Mehrabian hebben het ooit uitgewerkt: slechts 7% van onze boodschap zit in de woorden, 38% in de toon waarop we iets zeggen, en maar liefst 55% is non-verbaal: houding, gezichtsuitdrukking, gebaren. Alles bij elkaar vormt dat 100% van wat we ‘communicatie’ noemen.
Maar wie écht goed kijkt naar interactie, merkt al snel dat er nóg een dimensie is. De persoonlijke energie die je meeneemt in een gesprek. Die is niet zichtbaar, maar wel voelbaar – voor jezelf én voor anderen.

Energie is onzichtbaar, maar allesbepalend
Heb je ooit met iemand gesproken die ‘ja’ zegt, maar waar je in alles aanvoelt dat het eigenlijk ‘nee’ is? Of een collega die op papier open lijkt, maar waar je steeds het gevoel krijgt dat er iets achterblijft? Dat is geen toeval. Steeds meer wetenschappers en denkers, wijzen erop dat wat we uitstralen minstens zo belangrijk is als wat we letterlijk communiceren.
Hoewel hij ook veel kritiek kreeg, werd Masaru Emoto bekend met zijn experimenten met water. Hij liet zien dat positieve of negatieve intenties (= energie) daadwerkelijk de vorm van water konden beïnvloeden. Het idee: energie en intentie zijn krachtiger dan we denken, ook in onze communicatie.
Wetenschappers als Joe Dispenza en Bruce Lipton gaan nog een stapje verder en leggen een direct verband tussen emoties (= energie) met je gezondheid.
Of je bovenstaand nu gelooft of niet; als jij niet congruent bent – als je woorden niet overeenkomen met je echte gevoel – is de kans groot dat anderen dat haarfijn aanvoelen.
Echt contact ontstaat pas als alles klopt
Mensen zijn van nature goed in het ‘lezen’ van energie. Een gesprekspartner hoeft maar een even te twijfelen of in zichzelf te keren, en je voelt het verschil. Je kunt er niet altijd woorden aan geven, maar je merkt het in de sfeer, in kleine signalen, in wat iets met je doet.
Dat is ook waarom sommige gesprekken blijven hangen, inspireren of zelfs iets in beweging zetten en andere meteen vergeten worden. Je succes in communicatie wordt niet alleen bepaald door wat je zegt, maar door wie je bent op het moment dat je het zegt.

Concreet en niet-zweverig: wat doe je ermee?
- Check je intentie: Vraag jezelf voor een belangrijk gesprek af: klopt mijn boodschap met wat ik echt voel? Ben ik oprecht, of houd ik iets achter?
- Stem af op je energie: Neem een moment rust, adem diep in en uit, en breng jezelf in balans. Ben je kalm, open en aanwezig?
- Wees congruent: Laat je woorden, toon en lichaam zo veel mogelijk één geheel vormen met wat je echt bedoelt. Niet om te ‘acteren’, maar juist om oprecht te zijn.
- Voel de sfeer: Merk je dat een gesprek ‘stroef’ loopt? Sta even stil, luister, kijk en voel. Wat speelt er onder de oppervlakte? Bij jezelf? Of bij de ander?
Energie als succesfactor
De krachtigste communicatie is altijd echt. Mensen voelen het als jij volledig aanwezig bent, en dát maakt verschil in gesprekken met collega’s, klanten of in teams. Woorden uit het hart gesproken hebben veel meer impact dan dezelfde woorden die plichtmatig worden uitgesproken.
Wil je als leider, teamlid of mens verder groeien? Besteed dan niet alleen aandacht aan je woorden of lichaamstaal, maar ook aan de energie die je uitstraalt. Zo geef je jouw communicatie – en daarmee jezelf – echte impact.
Weet je niet hoe dat precies aan te pakken? Wij helpen je hiermee. Stuur ons gewoon een bericht!
PS: altijd leuk; lees ook dit artikel nog eens