In de waan van de dag zijn we allemaal druk. Deadlines en mailtjes die blijven binnenstromen. Het is soms een kunst om tijd vrij te maken voor een goed gesprek.
Vaak blijft het bij werkoverleg, statusupdates en projectafspraken. Wat er onder de oppervlakte leeft bij je collega’s, blijft onzichtbaar. We gaan voorbij aan signalen van stress, onzekerheid of persoonlijke uitdagingen omdat we zo gefocust zijn op het halen van doelen. Helaas is daar ook nog het feit dat we weliswaar aanvoelen dat het met de ander niet zo goed gaat maar vervolgens niets met dit gevoel doen omdat we het zélf al (te) druk hebben.
Het gevolg? Teams raken uit balans, misverstanden stapelen zich op en het echte werkplezier verdwijnt langzaam naar de achtergrond.
Wat gebeurt er als je ‘aan de oppervlakte’ blijft?
Blijf je als team steeds op het niveau van taak en resultaat hangen, dan loop je ongemerkt serieuze risico’s. Uit onderzoek blijkt dat psychologische veiligheid (Amy Edmondson, Harvard) een cruciale voorspeller is voor succesvolle teams. In een omgeving met weinig aandacht voor menselijke aspecten, ontstaat er juist het tegenovergestelde: mensen houden zich in, delen hun zorgen niet en durven minder fouten toe te geven. Dit leidt tot meer stress, minder creativiteit en een grotere kans op burn-out of uitval.
Psychologisch gezien zijn we als mens ‘hardwired’ voor verbinding en erkenning (Brené Brown). Wanneer er geen ruimte is voor wie iemand écht is, voelt het brein zich onveilig en schakelt in de overlevingsmodus. Dit betekent: minder initiatief, meer afstand en een cultuur waarin problemen onder tafel blijven. Zo sluipen er kleine irritaties, onzekerheden en zelfs wrok in het team; precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.
De kracht van persoonlijke check-in
Een persoonlijke check-in is meer dan een snelle “Hoe gaat het?” aan het begin van de meeting. Het is een laagdrempelig hulpmiddel om even, los van werk, oprecht te delen hoe het met je gaat. Zo ontstaat snel meer begrip en verbinding in het team. Irritaties komen sneller op tafel, het vertrouwen groeit en collega’s steunen elkaar makkelijker. Zo wordt samenwerken een stuk prettiger én effectiever. Het zijn juist de momenten van échte aandacht en persoonlijke interesse die het verschil maken binnen teams.

Waar gaan we bijvoorbeeld vaak aan voorbij?
- Een collega heeft thuis zorgen die ongemerkt doorwerken op de werkvloer.
- Iemand voelt zich onzeker over zijn bijdrage, maar preekt dat niet uit.
- Teamleden voelen zich soms niet gezien of gehoord.
Hoe doorbreek je de waan van de dag?
- Gebruik de kracht van persoonlijk check-in: Begin elk teamoverleg met een korte persoonlijke ronde. Laat iedereen delen hoe hij of zij erbij zit, zonder oordeel of advies.
- Stel open vragen: Vraag niet alleen naar projecten, maar naar wat iemand bezighoudt, waar ze energie van krijgen of juist op leeglopen.
- Geef zelf het goede voorbeeld: Deel als leider of collega je eigen twijfels en successen. Kwetsbaarheid nodigt uit tot echtheid (bekijk hier de YouTube van Brené Brown: “ kracht van kwetsbaarheid”).
- Blijf luisteren: Neem de tijd om echt te luisteren naar wat de ander zegt. Niet invullen, niet direct reageren.
- Maak ruimte voor actie: Komt er iets groters bovendrijven? Spreek af hoe je daar samen aandacht aan geeft.

De winst van échte interesse
Teams die verder kijken dan het werk en oprechte interesse tonen, bouwen aan een fundament van vertrouwen en samenwerking. Problemen worden sneller opgelost, de sfeer wordt positiever en mensen durven zichzelf te zijn. Met oprechte aandacht haal je samen het beste uit elkaar.
Wil je een team dat niet alleen samenwerkt, maar zich écht verbonden voelt? Begin dan bij échte aandacht voor de mens achter de collega. In de drukte van alledag is dat misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen.
Wil je deze aanpak direct toepassen in jouw team? Stuur ons een bericht voor meer inspiratie of praktische tips!