Leiderschap; zorg dat het balletje blijft rollen!

De overeenkomst tussen sport en leiderschap: al vaak beschreven.

Een bijzondere manier komt van sir Alex Ferguson. Ferguson staat bekend als de trainer die voetbalclub Manchester United met zijn leiderschap naar eenzame topklasse gebracht heeft door zijn onorthodoxe manier van coachen. Vanwege zijn verdiensten voor het Britse voetbal werd Ferguson uiteindelijk ook geridderd.
In de dik 25 jaar dat hij Manchester United leidde, is hij erin geslaagd om van een groep individuele voetballers een (h)echt team te maken.

Welke leider wil dat nou niet?

Teamwork.com heeft ooit uitspraken van Ferguson samengevat.
Voor dit artikel hebben we er een vijftal uitgenomen en deze verder handen en voeten gegeven.

5 quotes van een succesvolle voetbaltrainer

succes

“Ik ben nooit aan een wedstrijd begonnen met het gevoel dat ik tevreden zou zijn met een gelijk spel. Winnen moet altijd de ambitie zijn.”

Wat betekent het woord ‘winnen’ voor jou? En voor je teamleden?

Winnen in onze optiek van leiderschap is het gevoel en de energie van voldoening die je steeds ervaart wanneer je het beste uit jezelf weet te halen, ongeacht je functie. Wat hierbij helpt is een ‘lat’ die hoog ligt, een ambitie die je drijft en een doel dat je inspireert en waar je blij van wordt op het moment dat je eraan denkt.

In de bedrijfskunde heet dat  Missie en een Visie.

Hoe ambitieus en inspirerend is jouw ‘stip op de horizon’? En de stip die geldt voor je team of organisatie? Weet dat een ambitieuze en concrete ‘stip’ zorgt voor een voortdurende bron van inspiratie, motivatie, energie en geloof; de verbindende factoren in elk team en elke organisatie.

vertrouwen en leiderschap

“Je mag als leider niet verwachten dat mensen je aardig vinden, maar je moet er ook voor zorgen dat ze niet bang van je zijn. Leiderschap is altijd een zoeken naar een evenwicht tussen die twee. Respect, eerlijkheid en vertrouwen zijn de bouwstenen om dat evenwicht te vinden.

Vertrouwen

Vertrouwen ontstaat vanuit het gevoel van gemeenschappelijke waarden en overtuigingen.
Het is een fantastisch iets; we durven méér risico’s te nemen, méér te experimenteren, méér te ontdekken, méér te genieten en méér te ondernemen.
We vertrouwen erop dat, wanneer we falen of struikelen, de mensen om ons heen voor ons zullen zorgen en ons zullen helpen.
Hoe is het met het thema ‘Vertrouwen’ in jouw team gesteld? In hoeverre ben jij te vertrouwen?
Lees er dit artikel nog eens op na.

feedback en grenzen stellen

“Je moet duidelijke grenzen trekken, zeker in een groep met top-professionals en grote ego’s. Wie die grenzen overschrijdt, krijgt een waarschuwing die niet aan de grote klok moet worden gehangen. Maar als die waarschuwing niet helpt, dan scheiden de wegen. Ook als dat betekent dat het team zijn grootste talent verliest.”

Een stevige uitspraak, niet?
Het voetbalspel kenmerkt zich door grenzen. De lijnen op een voetbalveld geven de grenzen al automatisch aan. Ook in leiderschap zijn er grenzen. Die grenzen zijn wat moeilijker te definiëren omdat ze verband hebben met ‘je eigen plek innemen’. Niet dat dit overigens het er gemakkelijker op maakt.

Een paar gewetensvragen:

  • Welke dingen leg ik op mijn bordje die niet van mij zijn?
  • Wanneer bemoei ik me te weinig met mijn eigen zaken?
  • Waar bemoei ik me teveel met andermans zaken?
  • Op welke momenten doe ik te weinig van wat ik eigenlijk zou moeten doen?
  • Waarom neem ik dingen van anderen over die de ander heel goed zélf zou kunnen doen?
  • Waar laat ik anderen mij teveel helpen in de dingen die ik goed zélf zou kunnen?
  • Waar ontvlucht ik mijn eigen verantwoordelijkheid door verantwoordelijkheid te nemen voor de ander?

Je eigen ‘plek’ innemen staat gelijk aan Eigenaarschap of Verantwoordelijkheid nemen. Pak dit artikel er nog eens bij.

motiveren is leiderschap

“Je hoeft niet veel te zeggen. De twee krachtigste woorden om voetballers en mensen in het algemeen te motiveren zijn ‘goed gedaan’!”

Motiveren

Jij wilt gewaardeerd worden, iedereen wil gewaardeerd worden. Hoe belangrijker je relatie, met de ander; des te belangrijker je het ook vindt om van hem of haar waardering te krijgen. Je merkt dan namelijk dat je waarde hebt voor degene om wie je geeft. Een compliment van de groenteboer is best leuk; een compliment van een gezinslid maakt je gelukkig.
Binnen organisaties kunnen we er duidelijk over zijn; de kracht van een schouderklopje wordt structureel onderschat. Zeker bij je topmensen die vaak vanuit zichzelf gemotiveerd zijn.
Enne… wanneer je een schouderklopje KRIJGT, wuif het dan niet weg maar neem het aan!

navragen

“Kunstmatige harmonie is voor niets goed. Wie fouten heeft gemaakt moet daarop gewezen worden. Ik deed dat altijd meteen na de wedstrijd. Dan was het achter de rug. Daar moest niets van blijven hangen.”

Al programma’s van W2 Insight hebben als belangrijke rode draad: ‘Bespreken-Afspreken-Aanspreken’. Feedback dus!

Goed omgaan met feedback (geven én ontvangen) zorgt ervoor dat de ‘druppels de emmer niet doen overlopen’. Het zorgt voor heldere relaties en uiteindelijk voor vertrouwen in het team en tussen teamleden omdat men van elkaar weet dat er niet zaken ‘achter de rug om’ worden besproken en dat men het beste met elkaar voor heeft. Feedback is dus super waardevol!
Lees ook dit boeiende artikel nog een keer door.

Dank je wel voor je belangstelling. Weet ook dat je vrijblijvend als je vragen op het gebied van Leiderschap bij ons kunt droppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven