De 3 pijlers waar elk goed lopend team op is gebouwd!
Afgelopen week hadden we een Skypegesprek met een leidinggevende over de actuele sfeer in haar team. Toen we reageerden met de opmerking dat ze op de gang van zaken nogal laconiek reageerde, zei ze: “Vraag eens of me dat boeit?”
Een veelzeggende uitspraak die ons liet zien dat er enorm veel aan de hand was.
Drie Pijlers
Wanneer je als manager of leidinggevende met je team wil overleven, zal je samen hard willen blijven werken aan drie pijlers. Deze drie pijlers zijn de absolute basis voor een goed functionerend team, waarmee je je doelstellingen voor het komende jaar met een gerust hart, en nog veel belangrijker, met veel plezier zult gaan halen.
1 Vertrouwen
Veel managers zitten nog altijd teveel in de controle modus. Vertrouwen zal je eerst moeten geven, voordat je het kan ontvangen. Vervolgens kun je het gaan cultiveren. Als het goed is, neem je mensen aan in je team omdat ze goed zijn in hun vak en jou kunnen vertellen wat er moet gebeuren. Wanneer jij echter aan die medewerkers gaat vertellen wat ze moeten doen dan klopt er ergens iets niet in die vertrouwensrelatie van jou naar hen toe. Ook is hier het oude spreekwoord van toepassing: ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Daarnaast; als leidinggevende sta je voor je woord. Je zegt wat je doet en je doet wat je zegt. Wanneer dat niet zo is, is de schade die je aan je team toebrengt niet te overzien
2 Communicatie
Natuurlijk is communicatie een containerbegrip, maar in dit geval doelen we specifiek op het ontwikkelen van de feedback-vaardigheden in je team. Het is cruciaal om je teamleden op een goede manier onderling feedback te leren geven én ontvangen. Alleen dan kunnen je mensen elkaar helpen om te groeien. Goed feedback* kunnen geven en ontvangen is als een soort supermest voor je team: ineens schiet iedereen en alles in de groei!
- Wanneer je de regels en stappen in het goed geven en ontvangen van feedback per mail wilt ontvangen, klik dan hier.
3 Betrokkenheid
Betrokkenheid van je teamleden is cruciaal voor het behalen van je doelen. Betrokkenheid en onderlinge afhankelijkheid om een gezamenlijk resultaat te boeken, zijn niet toevalligerwijs de elementen die het verschil maken tussen een groep mensen en een team.
Je kan de manager zijn die het alleen maar heeft over het werk, of de manager die zijn teamleden regelmatig vraagt hoe het met ze gaat, hoe het thuis gaat of hoe de lang verwachte vakantie is verlopen. Jouw betrokkenheid bij je mensen creëert hun betrokkenheid bij de te behalen resultaten! Betrokkenheid is cruciaal bij leiderschap!
Deze betrokkenheid bij je team moet (we hopen dat we dit écht ten overvloede schrijven) uiteraard wél authentiek en gemeend zijn. Mensen hebben het in een ‘split second’ door wanneer je alleen maar een kunstje opvoert. Mensen willen gezien en gehoord worden. Wanneer je erin slaagt om ze dat gevoel oprecht te geven, gaan ze voor je door het vuur.
Op deze manier hopen we dat de opmerking: “Vraag eens of het me wat boeit?” van medewerkers die alle hoop, vertrouwen in en betrokkenheid bij het bedrijf hebben verloren, je bespaard zal blijven.
Hulp
De manager aan het begin van dit artikel hebben we gelukkig de nodige inzichten kunnen bieden en haar opmerking “Vraag eens of het me boeit” was een kreet die gewoon voortkwam uit het feit dat het haar allemaal wat teveel was geworden.
Wanneer je als leidinggevende of als teamlid de situaties herkent zoals we die hiervoor hebben beschreven, heeft het wellicht zin om eens contact met ons op te nemen. Denk je dat je onze hulp zou kunnen gebruiken, vraag dan via de button op de homepage van website om een vrijblijvende Strategiesessie!
En ja; het boeit ons in hoge mate dat jij een team van super goed functionerende en gemotiveerde medewerkers om je heen hebt!