Vakantietijd als leiderschapstest

Test je leiderschap

Hoe vreemd het ook mag klinken; de vakantietijd is een echte leiderschapstest, of anders gezegd, een beoordeling van hoe jij het afgelopen jaar leiderschap hebt getoond.
Leiderschap komt er namelijk in essentie op neer dat je je medewerkers in hun kracht zet en ze  stimuleert om hun talenten en visie in te zetten. Je verankert initiatief en verantwoordelijkheid nemen in hun gedrag en functioneren zodat ze (binnen kaders) lastige situaties zélf kunnen oplossen. Je schenkt hen hierbij ook het benodigde vertrouwen en waardering.

Vertrouwen
‘Vertrouwen’ is hét toverwoord bij leiderschap. Vertrouwen van jou in je medewerkers dat ze je verwachtingen kunnen en willen waarmaken. Vertrouwenvan je medewerkers in jou dat jij zegt wat je doet en doet wat ze zegt. ‘Betrouwbaarheid’ dus.
Je medewerkers weten zo waar je met de organisatie of het team naar toe wilt en wat er dus door hen (gezamenlijk) bereikt moet worden. Ze weten ook dat ze hierbij van jou de ruimte krijgen om binnen kaders zelfstandig te handelen en beslissen.

Geslaagd voor de test?
Kijk eens of je de volgende situaties bij jezelf herkent:

  • Je belt (bijna) elke dag naar de zaak om te horen hoe het gaat.
  • Medewerkers bellen jou tijdens de vakantie met vragen over hoe zaken op te lossen.
  • Klanten bellen jou met allerlei vragen.
  • Je mailbox loopt vol met mailtjes of cc’tjes over zaken die dringend om aandacht vragen.
  • Je neemt telefonisch deel aan één of meer vergaderingen.

En daarbij ……. je vindt dit eigenlijk helemaal niet erg!

Wat is er in dit soort situaties aan de hand?
Het is het signaal dat je de leiderschapstest niet hebt gehaald. Je hebt je echte taak niet goed gedaan. Immers, het is jouw taak als leider om te zorgen dat mensen maximaal vanuit hun kracht, talenten en expertise zelfstandig besluiten kunnen en durven nemen. Op het moment dat medewerkers dit niet doen en ze het in de vakantietijd niet zonder jou kunnen stellen, heb je hierin gefaald.

Doelen, missie en visie
Wanneer bij thuiskomst inderdaad blijkt dat je ‘gezakt’ bent voor deze test, kun je gewoon in de herkansing. Zorg er dan ná je vakantie voor dat je mensen volledig aangehaakt raken en blijven bij ‘de stip op de horizon’ die je zet voor je organisatie of je team. Beschrijft heel duidelijk waar je naar toe wilt en wat er moet gebeuren, niet hoe het moet gebeuren. Dit laatste mogen medewerkers binnen hun kaders zelf bepalen. Jouw taak is het dan alleen nog ervoor te zorgen dat je mensen de juiste middelen hebben om die doelen te bereiken. Dit maakt je medewerkers tevens onafhankelijk van jouw aanwezigheid zodat je bij je volgende vakantie glansrijk slaagt voor de leiderschapstest!

Nieuw perspectief
Dit alles betekent niet dat je tijdens je vakantie niet met je bedrijf of team bezig mag zijn. Integendeel. Vakantie zorgt ervoor dat je zaken vanaf een afstand kunt bekijken en juist daardoor inspiratie en nieuwe ideeën opdoet. Vakantietijd is de ideale tijd om te dromen over je ideale leven.
Vakantie geeft je rust en ruimte. Ruimte betekent automatisch dat er plaats komt voor nieuwe dromen of nieuwe ideeën.

Welke dromen heb je? Wat wil je anders? Wat moet er écht veranderen? Hoe wil je aan dat ideaal vorm gaan geven?
Aan het einde van je vakantie of net terug thuis, is het dan ook zaak om voor jezelf je (nieuwe) doelen helder te vertalen in een concreet plan van aanpak.
Vergeet ook niet om je mensen hierin weer mee te nemen ?!

Een heel mooie vakantie gewenst!

(Laat ons ook even weten of jij dit jaar slaagt voor de leiderschapstest…..)

O ja ……. Onze volgende blog mag je 6 september verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven