Ons brein
In ons vorige artikel over ons brein hebben we wat meer verteld over de bewuste en onderbewuste werking van ons brein. In dit artikel leer je wat ‘Bad clusters’ zijn, hoe deze ontstaan, hoe die je beperken in het dagelijks leven en vooral: hoe je die kunt ‘oplossen’ zodat je niet meer ‘gegijzeld’ wordt door onbewuste herinneringen. Kortom: wat je kunt doen om (nog) vrijer, bewuster en zonder stress te leven.
Weet je het nog? Feiten versus gevoel
In het 1e artikel is dit al benoemd; ons brein codeert alles wat we waarnemen en ervaren op 2 manieren. Allereerst is er de code die vastlegt wat het is dat we zien / horen / proeven / ruiken / aanraken. De zgn. identificerende code. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie een spruitje’.
Daarnaast maakt het brein ook een gevoelscode aan; de code die aangeeft wat iets voor jou betekent. Beide codes worden toegevoegd aan elk iets wat we meemaken of waarnemen. Bijvoorbeeld: ‘Spruitjes zijn vies en die lust ik niet’.
Op basis van de gevoelscode vinden we dus bepaalde dingen of mensen leuk en andere niet. We kiezen ook automatisch voor datgene wat een positieve gevoelscode heeft en we blijven zoveel mogelijk weg van alles wat ons een negatief gevoel of stress geeft. “Weg van de pijn” bepaalt het merendeel van ons gedrag. Hoe hoger een gevoelswaarde is, hoe sterker we erop reageren.
Ons gevoel wint ALTIJD. Ook al leidt dat tot verkeerde besluiten.
Correct versus Niet correct coderen
Alle ‘goed’ gecodeerde ervaringen voorziet ons brein van een identificerende code én een gevoelscode, slaat ze op in z.g.n. ‘Clusters’. Dit kunnen zowel prettige als onprettige ervaringen zijn.
Soms zijn er echter situaties of ervaringen die je brein NIET correct verwerkt en opslaat. Dit ‘verkeerd opslaan’ gebeurt wanneer er signalen binnenkomen die we op dat moment niet aankunnen. Situaties waarin we hevig schrikken, in paniek raken, de controle kwijt raken of niet weten hoe we met iets om moeten gaan. Situaties waarin we het contact met onze omgeving even verliezen.
Op al dit soort moment ontstaat er een soort ‘kortsluiting’ in ons brein.
Voorbeelden van dergelijke situaties zijn een ongeluk, een schokkende mededeling, een gewelddadige situatie, een plotselinge en heftige gebeurtenis, etc. – met paniekgevoel of stress tot gevolg. Deze paniek ‘gijzelt’ je als het ware; je reageert niet meer rationeel. Dit soort situaties zijn altijd subjectief. Een kind dat voor eerst in contact met een grote zwarte hond komt, zal daar anders mee om kunnen gaan of heel anders reageren dan een volwassene.
Ook in dit soort situaties worden ervaringen natuurlijk ook opgeslagen als cluster. Wat echter ontbreekt, is een goed geordende identificerende codering. Ons brein ervaart immers die paniek.
De gevoelscode is echter des te meer aanwezig. Vanwege het gevoel van paniek tijdens de situatie, is deze gevoelscode ook altijd overweldigend; ze heeft een karakter van ‘Code rood’.
Vanwege hun negatieve lading noemen we deze clusters daarom ‘Bad Clusters’.
De momenten waarin deze ‘Bad Clusters’ ontstaan, verschillen van situatie tot situatie en van persoon tot persoon. We hebben ze echter allemaal. Het zijn situaties waarin je soms zegt: “Ik werd ineens bang”, “Ik dacht dat ik gek werd”, of “Ik wist het even helemaal niet meer”.
Actieve Bad Cluster: ‘Je bent getriggerd’
Omdat een Bad Cluster niet goed is gecodeerd, kunne we ons die ook niet bewust herinneren. Hoe weet je dan of een Bad Cluster actief wordt?
Bad Clusters maken zich kenbaar door een plotseling en onverklaarbaar optreden van negatieve gevoelens, verdriet of stress. Alles wat je voelt wordt als angstig, onprettig of negatief ervaren.
Enkele voorbeelden:
– Een nieuwe collega wil kennis met je maken; je kent hem niet, maar je hebt meteen een hekel aan hem.
– Je hoort iemand iets zeggen en je krijgt een vervelend gevoel terwijl je niet weet waarom.
– Bij een presentatie voor een grote groep mensen klap je plotseling dicht.
– Iets op TV maakt je zonder reden boos, verdrietig of humeurig.
– Plots voel je je ongemakkelijk op een bepaalde plek of in een bepaalde situatie.
– Je irriteert je ineens en zonder verklaarbare reden aan je partner, je kinderen, je leidinggevende etc.
Of
– Je loopt in je leven telkens tegen hetzelfde soort probleem of situatie aan en het lukt je maar niet om dat patroon te doorbreken.
Wanneer je erop gaat letten, gebeurt dit bijna dagelijks. Omdat we echter behoefte hebben aan een verklaring voor negatieve gevoelens, hebben we ook meteen de neiging om dergelijke gebeurtenissen verstandelijk te beredeneren. “Oh, dat komt omdat ik een vervelende ervaring met zo iemand heb gehad, omdat ik nerveus ben, omdat ik me niet lekker voel, omdat ik zoiets al eens heb meegemaakt, omdat ik iets verkeerd gegeten heb” of “Dat heeft iedereen wel eens.”
Je weet nu echter dat telkens wanneer dit gebeurt, er gewoon een Bad Cluster actief is geworden. Je bent ‘getriggerd‘.
Vanuit de gegeven voorbeelden kun je je nu ook voorstellen dat Bad Clusters vanwege hun negatieve lading, behoorlijke stoorzenders kunnen zijn en altijd een negatieve invloed hebben op jou, je omgeving en de beslissingen die je neemt in je leven. Je brein kan ze ook niet onderdrukken vanwege de hoge gevoelscode. Een Bad Cluster is als de spreekwoordelijke ‘splinter in je vinger’.
PMA, krachtig en praktisch
De breinwetenschappen staan niet stil en vanuit onderzoeksresultaten uit de biologie, fysiologie, neurologie, psychologie en kwantumfysica (Bruce Lipton en anderen) is PMA Progressive Mental Alignment ontstaan.
PMA is een praktische methode van coaching die zich richt op het oplossen van stoorzenders in ons onderbewustzijn die stress veroorzaken en mensen helpt om belemmerende factoren bij zichzelf te ontdekken. In een PMA coaching gaan we doelgericht op zoek naar Bad Clusters die bij jou actief worden in specifieke situaties. Natuurlijk bepaal jij zelf wat die situaties zijn. Eenmaal opgespoord is het het mooie van ons brein dat deze Bad Clusters in razendsnel tempo alsnog juist worden gecodeerd en omgezet in normale Clusters.
De werkwijze van PMA
Zoals ook al in het eerste artikel over dit thema aangegeven; een sessie met een PMA coach duurt ongeveer 1,5 – 2 uur. Aan de hand van vragen ga je kijken naar een aaneenschakeling van gebeurtenissen in je eigen leven en naar zowel bewust als onbewust opgeslagen ervaringen. Het aantal sessies is natuurlijk afhankelijk van datgene wat je in je leven wilt aanpakken en de stoorzenders / Bad Clusters die actief blijken te zijn.
PMA is een non directieve methode. Dat wil zeggen dat je jouw brein bewust aan het stuur zet. De PMA coach vertelt je ook niet wat jij van iets moet vinden. Je zult ervaren dat je brein daar heel goed zélf tot in staat is.
PMA is een spannende ontdekkingsreis in je eigen brein en de wereld van je onderbewustzijn. Wanneer je Bad Clusters worden getransformeerd, kom je weer tot de best mogelijke, natuurlijk samenwerking met je bewuste brein en je onderbewustzijn. Het gevolg: minder stress, meer energie, innerlijke rust en plezier in je leven. Dit alles heeft daarna ook meteen impact op je gezondheid en succes.
Meer weten of interesse in een ervaringssessie
Vul je gegevens in op de sidebar bij dit artikel en we nemen snel contact met je op.