Verandering van tijd
Het afgelopen jaar 2020 was geen tijd van veranderingen, maar lijkt meer op een verandering van tijden. We zijn er allemaal mee in aanraking gekomen. Voor organisaties en medewerkers betekende Corona o.a. dat er van de een op de andere dag veel vanuit huis gewerkt moest worden met (sterk) verminderde collegiale contacten tot gevolg. Dit had en heeft voor iedereen in een organisatie een behoorlijke impact.
Wanneer medewerkers meer op afstand en vanuit huis gaan (samen)werken, verdwijnen de persoonlijke interacties. De grootste zorgen bij deze nieuwe situatie liggen dan ook bij de cohesie en de samenwerking tussen mensen en binnen teams alsmede de psychische gezondheid van mensen en de risico’s van vereenzaming, relatieproblemen of burn-out.
Omdat deze nieuwe (online) manier werken een permanent karakter lijkt te krijgen, ontvang je van ons de komende tijd een aantal artikelen met korte tips die je helpen om soepel om te gaan met alle veranderingen en met (nóg meer) plezier je job te doen. Lekker samen – werken dus!
De eerste drie ‘sleutels’ hiervoor krijg je in dit artikel:
Tip 1 Persoonlijk contact
Zorg ervoor dat jullie als collega’s of teamleden elkaar ook ’in het echt’ blijven zien. Ga bijvoorbeeld samen eens wandelen wanneer je bij elkaar in de buurt woont. Persoonlijk contact geeft de mogelijkheid om meer complexe zaken gemakkelijker te bespreken. Je zult ook merken dat dergelijke contacten een goede afwisseling bieden. En je blijft lekker in beweging.
Tip 2 FF (in)checken
Een eenvoudige maar o zo effectieve actie is het om als team elke ochtend samen ‘in te checken’. Laat je collega’s weten dat je er bent, waar je mee bezig bent, waar je tegenaan loopt en waarvoor je collega’s een beroep op je kunnen doen. Laat ook even weten hoe het met je gaat en hoe je je voelt.
Zie het als een virtuele ‘goedemorgen’ en een gezamenlijke start van de dag. Een dergelijk begin van de dag creëert een gevoel van gezamenlijkheid en verbondenheid. Het draagt ook bij aan focus en effectiviteit omdat je weet waar anderen mee bezig zijn en waar eventuele prioriteiten liggen. Tot slot kun je meteen aan het begin van de dag om hulp vragen daar waar je die nodig denkt te hebben.
Tip 3 Open communicatie
Je weet dat de woorden die je gebruikt, slechts voor zo’n 10% jouw communicatie betekenis geven. Het echte effect van je communicatie zit in de overige 90% die wordt gevormd door non-verbale communicatie, mimiek en intonatie. Bij het online samenwerken is dit alles beperkter aanwezig waardoor je sneller de fout in kunt gaat bij het juist interpreteren van andermans communicatie of boodschappen.
Check dus nog vaker of je de boodschap van anderen goed hebt begrepen en heb in de samenwerking iets meer geduld met anderen wanneer die nog moeite hebben met de online communicatie.
Deel jouw tips!
Deze drie eerste tips zijn zoals je merkt geen ‘hogere wiskunde’. Integendeel, het zijn praktische tips met een hoog ‘doe’ gehalte. Ga er dus gewoon lekker mee aan de slag en deel je ervaringen als reactie hieronder.
Heb je zélf tips voor meer lekker samen – werken tijdens deze verandering van tijden?
Deel die dan ook. De leukste reacties krijgen van ons een gesigneerd boek van Jaap Bressers, “Waar een wiel is, is een weg”