Op 25 september as. organiseert W2 Insight weer een Event dat ditmaal draait om het thema Leiderschap.
Om een dergelijk complex thema op een praktische, uitdagende, anders dan anders en vooral ontspannen manier te belichten; gaan we aan de slag met paarden.
Paarden zijn van nature kuddedieren die sterk letten op authenticiteit van gedrag van hun kuddegenoten. Leidende paarden binnen een kudde demonstreren daarom ook een sterk zelfbewust gedrag en claimen een leiderschapspositie zonder daar fysieke kracht voor te gebruiken.
Paarden zijn verder dieren met een sterk vluchtmechanisme; wanneer paarden niet-authentiek gedrag waarnemen bij de mensen in hun omgeving, slaan ze letterlijk of figuurlijk ‘op de vlucht’.
Juist paarden geven ons zo fantastisch mooie feedback over onze eigen authenticiteit in gedrag en communicatie; zowel bewust als onbewust.
Wanneer we dit nu doortrekken naar leiderschap binnen organisaties, kunnen we eigenlijk ook wel gekscherend zeggen; ”Paarden zijn nét mensen.”
Ook medewerkers zijn namelijk bewust en onbewust gevoelig voor een authentiek gedrag van hun leidinggevende.
Helaas is hun feedback wat minder zuiver waardoor we in de praktijk vaak de situatie zien dat medewerkers “ja” zeggen en “nee” doen.
Ook het ‘op de vlucht slaan’ is een vorm van gedrag die we veelvuldig in organisaties tegenkomen. Dit vluchtgedrag zien we bijvoorbeeld terug in het niet nakomen van afspraken, verantwoordelijkheden afschuiven of veelvuldig verzuim.
Er zijn 5 criteria waar mensen aan moeten voldoen, willen ze iets van paarden gedaan kunnen krijgen:
• Respect.
Elke handeling die fysiek of emotioneel de intentie heeft om het paard z’n ruimte of kracht te ontnemen, zal door het paard als onveilig worden beschouwd en een vluchtreactie uitlokken.
• Duidelijkheid.
Een paard zal pas volgen wanneer de mens leiding geeft vanuit een duidelijke intentie.
• Verbinding.
De enige manier om als mens iets gedaan te krijgen van een paard is om eerst aansluiting te vinden met het paard en ermee te communiceren in termen van beloning, waardering, veiligheid en structuur.
• Gevoelens en emoties in de hand hebben.
Als mens hebben we allemaal gevoelens. Wanner we deze niet in de hand hebben, ons gaan uitleven of ze veroordelen, heeft dat een negatieve impact op onze authenticiteit. Paarden gaan ons als mens ‘onecht’, tegenstrijdig en wellicht gevaarlijk of bedreigend vinden.
Accepteer dus gewoon je gevoelens of emoties door ze te nemen voor wat ze zijn.
• Dienstbaarheid aan het geheel.
Wanneer we als mens niets meer van het paard vragen wat uitsluitend ons ego of ambitie dient, zal het paard zich aan ons verbinden vanuit een eigen dienstbaarheid aan het geheel.
Lees nu nogmaals de voorgaande vijf criteria en vervang nu telkens het woord ‘mens’ door het woord ‘leidinggevende’ en het woord ‘paard’ door het woord ‘medewerker’.
Wat lees je nu?
Zijn dit nu misschien ook vijf criteria voor een succesvol en effectief leiderschap binnen organisaties?
Heb je interesse om als manager of leidinggevende de feedback van paarden op een boeiende en niet alledaagse wijze aan den lijve te ervaren; schrijf je dan snel in.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers.
Verdere informatie:
Datum: 25 september 2014
Tijden: Het Event start om 13.30u.
Afsluiting: 17.00u met aansluitend een drankje.
Inloop: Vanaf 13.00u, ontvangst met koffie en gebak.
Locatie: Boerderij van Jan en Janine Creemers Schuren, Maasbrachterweg 82, Linne.
Bijdrage: € 25,-
Aanmelden: [email protected] o.v.v. je naam, organisatie, postadres en 06.
Na aanmelding krijg je begin september de bevestiging en nota.
Gezien de samenstelling van het programma rekenen we bij aanmelding dan ook graag op je komst.
We zijn bij dit Event sterk afhankelijk van het weer. Bij slechte weersomstandigheden kan het Event daarom geannuleerd worden. In dit geval vindt er natuurlijk restitutie van de bijdrage plaats.
Vrijblijvende afspraak maken
- maak steeds de juiste keuzes
- handel vanuit persoonlijk leiderschap
- vanuit focus naar rendement
- ontwikkel jezelf én anderen
- investeer in je welzijn en levensbalans