Hoera voor mijn talent!
Iedereen heeft zijn eigen specifieke talenten. Het mooie is dat iedereen ook verschillende talenten heeft waardoor we samen veel sterker staan dan wanneer we alles op eigen houtje zouden doen.
Teams zijn afhankelijk van de inzet van ieders eigen talenten en van het feit dat individuele medewerkers complementair zijn aan elkaar omdat ze elkaar aanvullen met hun eigen talenten.
Mythe
Met dit artikel willen we een mythe aan de kaak stellen die diep geworteld is: de mythe dat iedereen op het gebied van talenten en competenties als het ware in één mal moet passen. Iedereen moet voldoen aan eisen die op een hoger niveau zijn vastgesteld. Ons huidige schoolsysteem is hier een mooi voorbeeld van. Echter ook organisaties en managers maken met te rigide functieprofielen deze denkfout.
Het boek ‘Ik en de ander’ geeft een en ander perfect weer met deze metafoor:
Koning Leeuw
In het grote dierenbos is koning Leeuw heerser. Hij heeft de leiding over alle andere dieren: vissen, vogels en hazen.
Het dierenbos is volgens koning Leeuw dringend toe aan professionalisering. Daarom heeft hij de Jungle Academy opgericht. Deze Academy heeft een duidelijk curriculum; er staan drie lessen op het leerprogramma: vliegen, zwemmen en hardlopen.
Een van de dieren is Max, een visje. Hij zit ook op de Jungle Academy. Na het eerste semester laat hij zijn rapport zien aan zijn ouders. Het rapport ziet er verontrustend uit. Voor zwemmen heeft hij een 10, voor hardlopen een 1 en voor het vak vliegen ook een 1 ( voor de moeite).
Dus wat besluiten zijn ouders? Ze sturen Max op een bijles in hardlopen en vliegen. Max krijgt de beste leraren en het beste materiaal.
Een semester later komt Max weer thuis met zijn rapport.
De resultaten? Deze zijn deze keer nog schokkender. Er is in het geheel geen verbetering opgetreden bij de vakken hardlopen en vliegen. Voor het vak zwemmen heeft Max zelfs een lager cijfer want zijn vinnetje is beschadigd tijdens het hardlopen in het bos.
Het allerergste is echter dat zijn motivatie helemaal verdwenen is. Zelfs zwemmen vindt Max nu niet meer leuk.
(Uit het boek ‘Ik en de ander’ van Bart de Kruiff, Kees Lagerweij en Lucas van Gerwen.)
Alleen talent telt
In het dagelijks leven zijn we gewend geraakt om vooral te kijken naar eigenschappen waar mensen minder goed in zijn. We hebben de neiging om anderen daarop te beoordelen of zelfs te veroordelen.
Is het niet beter als we ons voortaan richten op de sterke eigenschappen van iedereen? Dan kunnen we vervolgens zien waar die kwaliteiten het beste tot zijn recht komen. Laat dus iedereen doen waar hij of zij goed in is. Dan vergroot je de kans op goed functioneren en een betere samenwerking. Het mooiste wellicht nog: iedereen blij en gemotiveerd!
Persoonlijke ontwikkeling
Zicht krijgen op welke talenten JIJ hebt en wat jou dus energie geeft?
Zicht krijgen op wat niet jouw ‘Cup of tea’ is en wat je dus energie kost?
Ons praktische en inzichtrijke programma Personalcolor helpt je hierbij en geeft sluitende antwoorden op je vraag wat jouw talenten talenten zijn. Personalcolor is van onschatbare waarde voor je persoonlijke ontwikkeling en de mate waarin jij jezelf beroepstechnisch kunt ontwikkelen door juist dié dingen te doen waar je energie van krijgt.
Ben jij het dus beu om nog langer de dingen te doen die je energie kosten en wil jij duidelijk zicht op je talenten?
Of manager: herken jij het bij jezelf dat je je medewerkers teveel afrekent op wat ze NIET kunnen?
Neem dan snel kontakt met ons op en klik op de button!
Vandaar dat ik ‘al zo lang de slogan hanteer’: “Laat iedereen datgene doen waar doe goed in is”. Waarom van ‘een cijfer 4 proberen een 5,5 te maken?… Maak liever van een 7 een 9!