Leiderschap is een werkwoord.
Je hebt het al in de aankondiging van de nieuwsbrief gelezen: Jos en Kleis trekken niet meer gemeenschappelijk op onder de W2 Insight vlag.
Na bijna 8 jaar van samen ondernemen met prachtige resultaten, mooie uitdagingen en veel inzichten en groei, heeft Jos besloten dat het voor hem tijd is om alleen verder te gaan in zijn ondernemerschap. Dit betekent dat de zakelijke wegen van Jos en Kleis vanaf nu gaan scheiden en dat ze beiden alleen verder gaan met die thema’s die hen het meeste drijven.
Nu is het een normaal verschijnsel dat de wegen van mensen soms parallel lopen en daarna weer uit elkaar gaan. Toch kan het zijn dat we daar als mensen geregeld (te) krampachtig mee omgaan. Een mooie aanleiding om daar eens een blog aan te wijden.
Eigen koers, eigen keuzes?
Je kent misschien het spreekwoord wel: “Scheiden s lijden”. ‘Scheiden’ overkomt ons allemaal en soms zijn we er ‘kapot’ van. Toch is ‘scheiden‘ iets wat we elke dag doen. Zowel als CEO, manager of mens. Elke dag nemen we afscheid van zaken, gewoontes of werkwijzen. Elke dag ontdekken we wel hoe iets beter, sneller, leuker of effectiever kan. Het typerende is dat, zolang we dat dan maar zélf ontdekken of uitvinden zonder druk van buiten, er niets aan de hand is. Dan doen we het gewoon.
Zodra we echter iets ‘moeten’ door externe krachten of zonder dat we daar zelf een stem in hebben dan ervaren we vaak weerstand, de neiging om er tegenin te gaan en gewoonweg boosheid of pijn.
‘Lijden’
Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar dit al dit soort ‘pijn’ vandaan komt?
Het ontstaat wanneer we iets ervaren dat we niet willen ervaren. We zijn het absoluut niet met een bepaald iets eens, maar we kunnen het ook niet ongedaan maken. Automatisch gaan we in de weerstand (de reactie) of we berusten ‘lijdzaam’. Daarbij is het ons niet vreemd om meteen alle schuld, onrechtvaardigheid en verantwoordelijkheid buiten ons te leggen en te projecteren op degene die alles ‘veroorzaakt’ heeft. We zijn er tevens van overtuigd dat onze kijk op zaken de enige juiste is. Naar ons gevoel kan ons lijden ook alleen maar stoppen wanneer we gelijk krijgen.
Wensen
In elke situatie waarin we alle ‘schuld’ bij anderen neerleggen, zijn wij automatisch het ‘slachtoffer’. We staan voor ons gevoel machteloos.
Vraag je mensen in deze situatie naar wat ze dan wél zouden willen, krijg je in het merendeel van de gevallen antwoorden als:
-“De ander zou dat niet mogen doen, maar zou…..”
-“Dit zou niet mogen gebeuren, het is niet eerlijk van ….”
-“Ik snap niet waarom …. dit doet.”
-“Ik heb hier geen keuze”
Men wil ook eigenlijk dat de situatie waarover onvrede wordt gevoeld, verdwijnt en dat alles weer terug wordt gedraaid naar het oude. “Vroeger was het goed”.
Van Lijden naar Leiden
Heel kort door de bocht gezegd levert alles wat niet past bij onze eigen waarden, normen en overtuigingen, onvrede bij onszelf op. Hoe langer we er in blijven ‘hangen’, hoe langer dit ook duurt.
Dezelfde ‘onvrede’ is tevens hét signaal aan onszelf om eens in onze eigen spiegel te gaan kijken, onszelf eens kritisch te bevragen en onszelf ook stevig in het eigen ‘nekvel’ te pakken.
Onderstaande uitspraken helpen je hier om tot nieuwe inzichten, perspectieven of zelfs andere keuzes te komen:
‘Niets heeft een betekenis behalve de betekenis die jij eraan geeft’
en
‘Het gaat er niet om wat gebeurt maar het gaat om de manier waarop jij ermee omgaat’
Covey
In zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ beschrijft Covey de Cirkel van invloed en betrokkenheid.
Op sommige dingen kunnen we niet echt invloed uitoefenen (Cirkel van betrokkenheid), op andere wel (Cirkel van invloed).
De Cirkel van invloed staat voor pro-activiteit en ‘Leiden’. Mensen die voor deze cirkel kiezen, spannen zich in voor zaken waar ze wél iets aan kunnen doen. Zij willen hun invloed vergroten door anders met zichzelf en met anderen om te gaan. Tevens stoppen ze met aandacht te geven aan de zaken die in hun Cirkel van betrokkenheid liggen. Ze kunnen deze immers niet veranderen.
Het zal duidelijk zijn dat het focussen op de Cirkel van betrokkenheid betekent dat je je uitsluitend focust op omstandigheden waar je gen invloed op hebt. Je reageert slechts op anderen en je bent automatisch het ‘lijdend voorwerp’.
Drama Driehoek
Een ander prachtig model dat in de programma’s van W2 Insight vaak terugkomt, is de Drama Driehoek van Karpman.
Met dit model op de achtergrond wordt het je heel snel duidelijk waar en op welke manier jij de touwtjes uit handen geeft en welke effecten dat heeft op je Communicatie en je Leiderschap.
Wanneer je wilt weten hoe dit model jou en je team kan helpen, stuur dan een mail om een praktische hand-out te ontvangen.
En nu?
Leiderschap is een werkwoord. Leiderschap beoefenen is ook beslist niet altijd even gemakkelijk. Sterker nog: het is veel gemakkelijker om vanuit de Cirkel van betrokkenheid te reageren op anderen en zélf ‘slachtoffer’ te zijn.
Wanneer je echter bewust kiest voor (persoonlijk) Leiderschap zul je merken dat dit je de juiste energie geeft. Jij staat immers aan je eigen roer met alle mogelijkheden van dien.
Wil je 1 op 1 sparren over dit thema? Klik dan hieronder:
Plan eenvoudig een 15 minuten gesprek in!